fredag 13. november 2009

HIV- testing

IOP har mange prosjekter. Barnehjem, skole, fosterfamilier, sponsorprogram for studenter+++. vi var med 2 sykesøstre fra IOP for å ha info og gratis og frivillig testing av HIV i to landsbyer. Det var mange sterke inntrykk. Det var ei jente på 22 år som kom inn sammen med sønnen sin på 8 mnd. først testen jenta positivt, og valgte derfor å teste sønnen også. vi satt der og var kjempenervøse og hadde ett stort håp om at testen skulle vise negativt, men det gjorde den ikke. 8 mnd, og HIV positiv.

vi kan ikke snakke flytende swahili ennå, og skjønner lite av det sykesøstrene sier. vi må derfor bare følge med på reaksjoen, men det gikk nesten ikke ann å se på de som ble testet om de de fikk beskjeden positiv eller negativ. ingen tårer eller noen ting. folk lever mye tettere på døden her. snakker folk om fremtiden er det neste uke.

jeg var faktisk litt imponer over hvor bra utstyr sykesøstrene hadde med. en sprøyte, et blodprøveglass og en testbrikke(som viste om du var positiv eller negativ etter ca 5 min) til hver person som ble testet. men testingen ble gjort i ett mørkt og skittent rom. i tillegg dreiv ei a de som er ansvarlige for oss frivillige og samla høner i ett av hjørnene i det samme rommet. hun hadde fått beskjed om å kjøpe med seg noen høner hjem til middag. plutselig begynte den ene høna å løpe rundt og rundt i rommet, og ho løp etter for å fange den. og i midten satt sykesøstera å testa en person for HIV. ja, man kan vel si det sånn at noen ting er litt anderledes enn man ville gjort det i norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar